7 تکنیک کارآمد مدیریت زمان برای معلم در کلاس درس

مدیریت زمان برای معلم

فهرست محتوا

مدیریت زمان برای معلم از جمله موضوعات بسیار مهمی است که باعث می‌شود تا نیازهای آموزشی در کلاس درس به بهترین شکل ممکن رفع شوند. بهتر است بدانید معلمینی که به دنبال اهداف بلند مدت برای  افزایش بازدهی کلاس درس خود هستند، به مدیریت زمان و تأثیر آن بسیار اهمیت می‌دهند تا بتوانند کلاس درس کارآمدی را با بازدهی قابل قبول به نمایش بگذارند. در این بین نکاتی وجود دارد تا یک معلم بتواند از مهارت مدیریت زمان خود به نحو احسن استفاده کند.

7 تکنیک کارآمد مدیریت زمان برای معلم

۷ تکنیک کارآمد مدیریت زمان برای معلم

از جمله مهمترین تکنیک هایی که می توان یک معلم برای مدیریت کردن زمان در کلاس درس از آن استفاده کند عبارتند از:

  • برنامه ریزی روزانه کلاس
  • حل تمرین هوشمندانه
  • توجه به اتفاقات ناگهانی
  • رسیدگی به خود
  • جلوگیری از تلنبار کردن وظایف
  • برنامه ریزی برای سال تحصیلی
  • واگذاری فعالیت های کلاسی

که در ادامه به صورت مفصل به هر کدام از این تکنیک ها می پردازیم.

✅ برنامه ریزی روزانه کلاسی

شما باید بدانید که برنامه روزانه کلاسی یکی از مهم‌ترین تکنیک‌هایی است که باعث می‌شود مدیریت زمان برای معلم به راحتی امکان‎پذیر باشد. یک معلم متوجه است که در طی جلسه کلاس باید چه عملکردی را به نمایش بگذارد، یعنی چه زمانی بهترین زمان برای تدریس است و چه زمانی را باید به پرسش‌های کلاسی اختصاص داد. همچنین معلم باید زمانی را برای رسیدگی به توضیح تکالیف مربوط به خانه اختصاص دهد. در این بین، زمانی هم باید به حضور و غیاب؛ همچنین زمان استراحت بچه‌ها و موارد اینچنینی دیگر اختصاص یابد. بدین ترتیب مدیریت کلاس با یک زمانبندی عالی به درستی انجام می‌شود و لازم نیست که معلم دغدغه و نگرانی خاصی بابت نداشتن مهارت مدیریت زمان داشته باشد.

✅ حل تمرین هوشمندانه

یک معلم باهوش باید بداند که حل تمرین یکی از موارد کلیدی و مهمی است که باعث افزایش یادگیری دانش آموزان می‌شود و در این بین، می‌توان گفت که در ساعات کلاسی می‌توان به حل تمرین روی آورد؛ چراکه در حین تدریس حل تمرین می‌توان بازدهی بیشتری را به وجود آورد.

✅ حل تمرین هوشمندانه

معمولاً تمرین‌هایی که را نمی‌توان گزینه قابل قبولی در نظر گرفت که طولانی هستند؛ زیرا باعث  برهم زدن تمرکز دانش آموزان می‌شود و به همین خاطر مدیریت زمان برای معلم به این صورت  است که معلم این تمرین‌ها را به عنوان تکالیف خانگی باید مشخص کند. معمولا انتخاب تمرین‌های هوشمندانه بهترین تکنیکی است که برای مدیریت زمان در کلاس درس مورد توجه قرار می‌گیرد.

✅ توجه به اتفاقات ناگهانی

سعی کنید در برنامه خود به اتفاقاتی که می‌تواند کاملاً ناخودآگاه رخ دهد هم توجه داشته باشید. یعنی ممکن است در مورد یک مبحث درسی شاگردان شما سوالات زیادی داشته باشند و به همین خاطر، شما باید در برنامه‌ریزی خود زمان خاصی را هم به موارد این چنینی اختصاص دهید. به هر حال پرسش‎های کلاسی هم خود زمان زیادی را می‌گیرند و به همین دلیل، مدیریت زمان برای معلم به این موضوع هم مربوط می‌شود.

✅رسیدگی به خود

مدیریت زمان برای معلم تنها به این معنی نیست که معلم باید تمام و کمال به نیازهای دانش‌آموزان و والدین آنها توجه کند. چرا که اگر زمانی را برای خود در نظر نگیرد، کلاس درس وی کارایی و بازدهی خود را نخواهد داشت و همیشه شاگران مجذوب کلاس درسی می‌شوند که معلمی پر انرژی و سرحال را در اختیار داشته باشند. به همین خاطر، توصیه ما به شما این است که سعی کنید در برنامه‌ریزی کاری خود به عنوان یک معلم اولویت بندی داشته باشید و زمانی را هم تنها به خود اختصاص دهید؛ چرا که اگه به خود رسیدگی نکنید؛ در طول کوتاه‌ترین زمان ممکن به فردی تبدیل خواهید شد که نمی‌تواند انرژی لازم و کامل را در کلاس درس به نمایش بگذارد.

✅ جلوگیری از تنبار کردن وظایف

به هیچ عنوان سعی نکنید که تمام وظایف خود را به عنوان معلم تنها در یک روز ارائه دهید؛ چرا که شما برای نمره گذاری تکالیف، نمره دهی برگه امتحانی، تهیه ابزار آموزشی و… باید یک تقسیم کار داشته باشید. صد در صد اینچنین به صورت کارآمد می‌توانید از تلنبار کردن وظایف خود جلوگیری کرده و انتظار یک بازخورد مناسب را از سوی دانش آموزان داشته باشید. شما به عنوان یک معلم با زمانبندی درست به راحتی می‌توانید اعتماد دانش آموزان را هم به خود جلب کنید. به عنوان مثال نمره تکالیف را شما به مرور زمان باید ارائه دهید و این نمره گذاری مربوط به امتحانات اصلی نمی‌شود که صد در صد این کار باعث جلوگیری از استرس و اضطراب دانش آموزان هم خواهد شد.

✅ برنامه ریزی برای سال تحصیلی

مدیریت زمان برای معلم با انجام برنامه‌ریزی سال تحصیلی هم می‌تواند بسیار هوشمندانه باشد. برنامه‌ریزی برای سال تحصیلی جدید یکی دیگر از مواردی است که روی مدیریت زمان تاثیر مثبت می‌گذارد. توجه داشته باشید که برنامه‌ریزی در ابتدای سال تحصیلی باعث می‌شود تا معلم با انگیزه بیشتری و بدون استرس بتواند روی اهداف خود تمرکز کند؛ چرا که در طی سال معلم متوجه است که با در نظر گرفتن چه اهدافی باید برنامه کلاسی خود را پیش ببرد. به هر حال، شاید در طی سال یک سری اختلالات به وجود آید، ولی باز هم به خاطر وجود برنامه از پیش تعیین شده، معلم می‌تواند تمرکز خود را حفظ کرده و از مسیر اصلی منحرف نشود.

مدیریت زمان برای معلم

در ابتدا مشخص کردن هدف بسیار ویژگی مهمی است و همچنین باید در نظر گرفت که آیا هدف مورد نظر واقع بینانه است و می‌توان در محدوده زمانی خاصی آن را انجام داد یا خیر. زمانی که شما به این موارد توجه کنید؛ به راحتی می‌توانید از برنامه‌ریزی بیش از حد خود را دور نگه دارید. متاسفانه برخی از معلمان معتاد به برنامه‌ریزی هستند و به جزئیات بسیار توجه می‌کنند و این چنین قادر نیستند در روند تحصیلی خود انعطفی داشته باشند.

✅ واگذاری فعالیت های کلاسی

 واگذاری فعالیت‌های کلاسی هم می‌تواند یکی دیگر از مهارت‌های مدیریت زمان برای معلم باشد؛ چرا که یک معلم باهوش برای اینکه فرصت کافی جهت تدریس داشته باشد، از بین دانش آموزان نمونه خود یک دستیار کلاسی انتخاب می‌کند تا این چنین بتواند از وقت خود نهایت استفاده را ببرد.

 به عنوان مثال، دانش آموزانی که سرگروه گروه‌های کلاسی می‌شوند، می‌توانند اشکالات درسی اعضای گروه خود را حل کرده و منابع آموزشی را هم جمع آوری و توزیع کنند و در راستای پیشبرد اهداف آموزشی به معلم خود بسیار کمک کنند. در این بین، باید بدانید دانش آموزانی که احساس ارزشمندی بیشتری می‌کنند، قطعاً می‌توانند وظیفه خود را به راحت‌ترین شکل ممکن انجام دهند.

مدیریت زمان برای معلم

سخن پایانی

در مورد مدیریت زمان برای معلم به صورت مختصر ولی مفید صحبت کردیم. بهتر است بدانید که معلمان زیادی متأسفانه به خاطر نداشتن برنامه‌ریزی مناسب و عدم مدیریت زمان قادر نیستند که کلاس درس پربازدهی را ترتیب دهند. مدیریت زمان همیشه تأثیر خود را در زوایای مختلف زندگی به نمایش می‌گذارد و در بحث آموزش هم قطعاً معلمان به اهمیت آن قطعاً پی برده‌اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.